Nedan följer en beskrivning av två exempel på när det är vanligt att företag ingår ett ett skriftligt samarbetsavtal.
Det är vanligt att upprätta ett samarbetsavtal när två eller flera parter ingår ett samarbete eller annan form av partnerskap. I sådana fall kan vara bra att ha ett skriftligt avtal som reglerar samarbetet. Genom ett muntligt samarbetsavtal finns en stor risk att missa en del viktiga bestämmelser som inverkar på samarbetet. Dessutom är det betydligt svårare att bevisa överenskommelsen om det är ett muntligt avtal.
Exempel på två tillfällen då det är vanligt att företag ingår ett ett skriftligt samarbetsavtal
Vid regelbundna köp
Många företag samarbetar med exempelvis tillverkare, leverantör eller återförsäljare mm. Genom att ingå ett skriftligt samarbetsavtal, kan parterna på förhand avtala om sådant som berör samarbetet. Exempelvis är det bra att formulera syftet med samarbetet, eventuella rabatter och leveransvillkor. Det är också bra om parterna avtalar om vad som händer om det blir fel i en leverans. Dessutom är det en fördel att avtala om hur beställning och betalning ska ske. När parterna genomför regelbundna köp, är det smidigt att ha ett samarbetsavtal so ligger till grund för de köp som sker inom avtalstiden.
Vid marknadsföring
Många företag samarbetar med andra aktörer på marknaden genom att marknadsföra varandra. Exempelvis via respektive partens sociala medier, hemsidor och andra digitala kanaler. Det kan också ske genom att samarbeta med en influencer. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att ingå ett skriftligt samarbetsavtal, för att reglera marknadsföringen. Genom avtalet kan parterna reglera hur länge samarbetet ska pågå och hur samarbetet ska avslutas samt vad som ska ske då. Parterna kan även avtala om eventuella rabatter, schema för marknadsföringen, instruktioner för marknadsföringen mycket mer.
Ett skriftligt samarbetsavtal kan motverka missförstånd och framtida tvister. Genom att formulera överenskommelserna skriftligt, blir det mer tydligt. Dessutom kan parterna avtala om vad som händer om någon part bryter mot avtalet. Exempelvis kan en konsekvens vara skadestånd kombinerat med ett vite. Samarbetsavtal är giltiga både såsom muntligt avtal och skriftligt avtal. Men muntliga avtal är svåra att bevisa och därför kan muntliga avtal ställa till med problem i framtiden.
Vi skriver samarbetsavtal till fast pris
Vi skriver samarbetsavtal till ett fast pris, 8900 kronor exklusive moms. I priset ingår även samtal och genomgång med jurist.
Om du har ett samarbetsavtal som du vill få granskat, kan vi även granska avtalet till ett fast pris.
Våra fasta priser inkluderar alltid samtal och genomgång av avtalet med en jurist via dator och telefon. Dessutom ingår eventuella justeringar av avtalet vid behov i samband med genomgången.
Du är varmt välkommen att kontakta oss på Digitala Juristerna för att beställa ett samarbetsavtal eller om du har några funderingar. Vårt telefonnummer är 08-81 66 33 och vår mejl är kontakt@digitalajuristerna.se.