Definitionen av avlämnade och transportköp

Definitionen av avlämnade och transportköp digitala juristerna avtal till företag

Två vanliga och viktiga begrepp inom köprätten som är bra att förstå är definitionen av avlämnade och transportköp. Risken för varan övergår till köparen när varan är avlämnad enligt juridisk mening. Det är skillnad på hämtningsköp och transportköp. Dessutom skiljer sig transportköp år beroende på om det är fråga om platsköp eller distansköp.

Om det inte föreligger något avtal mellan parterna om exempelvis kreditköp eller förskottsbetalning, behöver säljaren inte avlämna varan fören denne har fått betalt. Detsamma gäller för köparen, som inte behöver betala om denne inte har fått varan. Däremot är det vanligt att avtala om att antingen köparen betalar i förskott eller betalar på kredit och att företaget därefter skickar varan. 

Definitionen av avlämnade och transportköp   

Hämtningsköp föreligger när köparen får tillgång direkt till varan. Exempelvis vid köp av en bil hos en bilhandlare. Däremot är finns det andra tillfällen där det är fråga om transportköp istället, och då gäller annorlunda regler. Transportköp kan ske på två sätt: Distansköp eller Platsköp.

När det är fråga om distansköp, sker överlämnandet av varan när varan lämnar orten. Med andra ord befinner sig köparen inte i avgångssorten, utan på en annan ort. Risken övergår i dessa fall inte när köparen fått varan i sin besittning, utan det sker innan det. Till skillnad från platsköp, där transporten sker lokalt och risken istället övergår till köparen när köparen har fått tillgång till varan. 

Konsumentköplagen och risken för varan

När det gäller avlämnandet enligt konsumentköplagen, som gäller när en konsument köper lös egendom från en näringsidkare, gäller annorlunda regler kring avlämnandet. Kort sagt sker avlämnandet när konsumenten får tillgång till varan, oavsett om det är fråga om distansköp eller platsköp. Det föreligger alltså inte samma skillnader vid dessa köpsätt, som det däremot gör enligt köplagen.

Distansavtalslagen 

Distansavtalslagen gäller när en näringsidkare ingår avtal med en konsument på distans. Exmepelvis genom näthandel eller telefonförsäljning. Med andra ord ingår de ett avtal utanför säljarens affärslokal. Dessutom gäller sedan år 2018 att ett företag, som ingår ett avtal med en konsument genom telefonförsäljning, måste få ett skriftligt godkännande av konsumenten efter samtalet. Konsumenten måste skriftligen bekräfta avtalet. Detta är kallat för skriftlighetskravet. Om det inte sker, är det inte ett giltigt avtal.

Enligt distansavtalslagen gäller det bland annat huvudregeln att konsumenter har 14 dagars ångerrätt. Men det finns vissa undantag enligt lagen. Dessutom måste konsumenten få information angående ångerrätten, eftersom det i annat fall gäller i ett (1) år istället. Det kan även vara bra att veta att distansavtalslagen inte gäller vid köp mellan två företag eller två privatpersoner.  

Välkommen!

Här kan du lära dig mer om vanliga juridiska begrepp och få svar på frågor inom både affärsjuridik och avtalsrätt. Vi skriver även olika smarta guider, olika tips samt information om viktiga nyheter.

Kategorier

Sök på sidan

Rulla till toppen
Call Now Button