När stiftare ska bilda ett aktiebolag, ska de upprätta en stiftelseurkund och bolagsordning. En bolagsordning är en del av en stiftelseurkund. I en stiftelseurkund ska stiftarna bland annat skriva priset per aktie, namnet och personnumret tillhörande stiftarna och adress. Stiftare till aktiebolag är den eller dem som bildar aktiebolaget och kan vara såväl en fysisk som juridisk person. Om det är en juridisk person som är stiftare, ska firman och organisationsnumret framgå i stiftelseurkunden.
Upprätta en stiftelseurkund och bolagsordning
I en bolagsordning framgår det regler för ägarna och bolaget, som även är bindande för tredje man. Vilka uppgifter som en bolagsordning ska innehålla, framgår i aktiebolagslagen. Bland annat ska stiftare uppge företagsnamnet, vart sätet ska vara, vad företaget ska göra, storleken på aktiekapitalet, hur många aktier företaget har, antal styrelseledamöter m.m. Dessutom går det att skriva in olika typer av förbehåll i bolagsordningen avseende aktierna. Exempelvis förköpsförbehåll och hembudsförbehåll.
Aktieägaravtal
När två eller flera personer startar ett företag eller blir delägare i ett företag tillsammans, kan det vara bra att upprätta ett aktieägaravtal. I ett aktieägaravtal reglerar aktieägarna förhållandet mellan varandra.
Exempelvis går det att reglera följande: arbetsuppgifter, semester, lön, konkurrensförbud, förlusttäckningsansvar, hur nya delägare får ansluta sig och mycket mer. Ett aktieägaravtal är ett kompanjonsavtal för delägare i aktiebolag, och kan minska risken för framtida tvister mellan delägarna. Dessutom kan motparten till den som bryter avtalet, få rätt till exempelvis ett vitesbelopp (förbestämt bötesbelopp) för avtalsbrottet.
Vi skriver aktieägaravtal för 9900 kr exklusive moms (moms tillkommer vid betalning). I priset ingår samtal kring ärendet, gemensam genomgång av avtalet via dator och telefon samt eventuella justeringar och tillägg som kan uppkomma under genomgången.